20 januari 2009

Sockerkringlor

Bij mijn zoektocht naar nieuwe lekkere Zweedse recepten kwam ik deze Sockerkringlor tegen. Een soort zachte gesuikerde krakelingen. Dus verwarm de oven vast voor een verras vriend, collega en familie met deze little delights!

Ingrediënten voor plm 20 stuks

100 gram boter
6,5 dl meel
0,5 dl suiker
beetje zout
1 ei
zakje gist
1,2 dl melk

Voor de garnering:

0,5 dl suiker
zakje vanillesuiker
25 gram boter

Bereiding:

Snij de boter in blokjes en doe het in een deegkom. Voeg meel, suiker, zout, ei en gist toe. Warm de melk op tot handwarm (plm 37 graden C) en giet het bij de rest. Kneed het nu tot een egaal, elastisch deeg. Laat het deeg 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het nog eens door elkaar. Verdeel het deeg in 20 stukken. Rol ieder stuk uit tot een smalle strook van 30 cm lang. Leg het in de vorm van een krakeling (zie foto) en leg het op de ingevette bakplaat of op het bakpapier. Laat het nogmaals rijzen voor 30 minuten.

Bak de koeken gaar in circa 8 minuten en laat ze niet te bruin worden. Dat gaat namelijk snel op 250 graden C.
Voor het serveren de suiker en vanille suiker mengen en de boter smelten. Smeer de krakelingen in met boter en doop ze in het suikermengsel.

Deze en meer heerlijke Zweedse recepten zijn terug te vinden op de website over de zuidelijke Zweedse provincie Skåne.

1 opmerking:

  1. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm! Ze zien er ook zo gezellig uit!! Ik ga dit recept zeker uitproberen!!!

    BeantwoordenVerwijderen